Przepisy kulinarne - SOSY

Sos z boczkiem

 

Składniki:

    10 dag. wędzonego, przerośniętego boczku lub bekonu,
    2 cebule,
    łyżka mąki,
    puszka koncentratu  pomidorowego ( 140 g.),
    3 łyżki oleju,
    1/2 l. rosołu wołowego ( z kostki ),
    2 łyżeczki słodkiej  papryki,
    biały pieprz,
    oregano,
    parę kropli sosu tabasco,
    sól.

Wykonanie:

Cebulę  obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Dobrze schłodzony boczek lub bekon pokroić w cienkie paski. Boczek podsmażyć na oleju, dodać cebulę i dusić aż będzie szklista. Dosypać mąkę i mieszając smażyć, aż powstanie jasnożółta gładka masa. Do boczku i cebuli dodać koncentrat pomidorowy,  zagotować, cały czas mieszając. Dolać rosół,  ciągle
mieszając, by nie powstały grudki. Zagotować i na 5-7 minut zostawić  na małym ogniu nadal od czasu do czasu mieszając. Przyprawić na ostro papryką, oregano, solą, pieprzem i sosem  tabasco. Podawać na gorąco.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl