Przepisy kulinarne na SAŁATKI

Sałata z porów

 

Składniki:

    3 pory (40-50 dag),
    12 czarnych oliwek bez pestek,
    pieprz i sól,

SOS:

    4 łyżki oliwy,
    sok z 1/2 cytryny,
    cukier i sól,

Przygotowanie:

Pory opłukać pod bieżącą wodą, odciąć korzenie oraz jedną trzecią zielonych liści. Następnie przepołowić pory wzdłuż i jeszcze raz dokładnie opłukać. Każdą połówkę przekroić wzdłuż. Pory włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu 3-4 min., następnie dokładnie osączyć na sitku i ułożyć na podłużnym półmisku. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem. Pory polać sosem  i obficie posypać pieprzem. Sałatkę przybrać oliwkami i schłodzić w lodówce.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl