Przepisy kulinarne na SAŁATKI

Sałatka Śledziowa - (wersja I)

 

Składniki:

    600 g. ziemniaków,
    250 g. filetów ze śledzi,
    duża cebula,
    sól,
    duże, kwaskowate jabłko,
    5 konserwowych buraczków,
    100 g. kiszonych ogórków,
    150 ml. majonezu,
    150 ml. chudego,  naturalnego jogurtu,
    łyżka octu  winnego,
    2 łyżki z zalewy po buraczkach ( niekoniecznie ),
    szczypta białego  pieprzu.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie przez 25-30 minut. Filety wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a obrane jabłko w kostkę.  Buraczki osączyć, pokroić w kostkę, ogórki - w plasterki. Ziamniaki odcedzić, dokładnie wystudzić, obrać, pokroić
w plasterki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Majonez wymieszać z jogurtem, octem i pieprzem. Jeśli sos będzie za mało kwaskowaty, dodać do smaku zalewę buraczaną. Sałatkę przełożyć na salaterkę i polać różowym sosem.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl