Przepisy kulinarne na SAŁATKI

Sałatka indyjska

 

Składniki:

    100 g. długoziarnistego ryżu,
    100 g. czerwonej fasoli z puszki,
    mała cebula,
    kostka rosołowa,
    strąk czerwonej papryki (świeżej  lub konserwowej ),
    50 g. kukurydzy z puszki,
    pomarańcza,
    łyżka  soku cytrynowego,
    natka,
    3 łyżki oliwy,
    sól,
    pieprz.

Wykonanie:

Ryż opłukać i ugotować na sypko w dużej ilości  wody z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzić. Dokładnie wystudzić.
Fasolę i kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać i osączyć. Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać  i pokroić w plasterki. Pomarańczę obrać i pokroić na  cząstki. Sok cytrynowy doprawić solą i  pieprzem. Stopniowo dolewać oliwę cały czas ucierając.
Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dosolić  do smaku. Natkę drobno posiekać. Przed podaniem posypać  nią sałatkę.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl