Przepisy kulinarne na SAŁATKI

Sałatka jarzynowa

 

Składniki:

    4 marchewki
    2 pietruszki (korzeń)
    4 duże ziemniak
    1 mały seler
    6 kiszonych ogórków
    3 cebule
    5 jajek ugotowanych na twardo
    1 puszka groszku zielonego konserwowego (bez zalewy)
    1 jabłko lub mała puszka kukurydzy
    sól
    pieprz
    1-2 łyżka musztardy
    6 łyżek majonezu (lub według smaku)

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Jajka ugotować na twardo i również obrać. Następnie wszystkie składniki pokroić w drobną, ale nie za drobną kostkę. Wymieszać całość w dużej misce, dodać groszek zielony bez zalewy pokrojone w kostkę jabłko lub kukurydzę bez zalewy, sól i pieprz do smaku, musztardę i majonez. Sałatkę jarzynową dobrze wymieszać. Podawać najlepiej następnego dnia, wtedy składniki "przegryzą się"

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl