Przepisy kulinarne na SAŁATKI

Sałatka prowansalska

 

Składniki:

    100 g zielonej fasolki szparagowej,
    sól,
    2 - 3 liście sałaty,
    4 rzodkiewki,
    jajko na twardo,
    pomidor,
    plaster wędzonej szynki.


SOS :

    3 łyżki majonezu,
    łyżka zmielonej gorczycy,
    łyżka śmietany kremówki.

Wykonanie:

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odstawić. Szynkę pokroić w paseczki. Sałatę, pomidora i rzodkiewki
umyć. Sałatę i pomidora pokroić w paseczki, rzodkiewki drobno posiekać, jedną zostawić do dekoracji. Jajko pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć na półmisku, delikatnie wymieszać. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać gorczycę. Sos
dokładnie wymieszać, polać nim sałatkę lub podać osobno, w sosjerce. Wierzch sałatki posypać szynką, udekorować plasterkami jajka, na środku umieścić ozdobnie wyciętą rzodkiewkę.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl