Przepisy kulinarne na SAŁATKI

Sałatka z białej kapusty

 

Składniki:

    główka kapusty,
    4 ogórki kiszone lub korniszony,
    2 pomidory,
    10 dag sera owczego : solanu lub bryndzy,
    natka,
    1/2 kubka śmietany  kremówki,
    sól,
    pieprz.

SOS

    6 łyżek oleju lub oliwy,
    łyżeczka musztardy,
    2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,
    pół strączka ostrej papryczki,
    2 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, szczypiorek,
    trybula, estragon ),
    sól,
    pieprz.

Wykonanie:

Kapustę umyć, posztkować. Wrzuć do osolonego wrzątku, gotować przez 5 -6 minut, osączyć. Ogórki pokroić w krążki. Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ser pokruszyć. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, ewentualnie dosolić, dodać trochę białego pieprzu, wymieszać. Sałatkę przełożyć do salaterki. Polać śmietaną i posypać drobno posiekaną natką. Ocet lub sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, następnie ubijając trzepaczką do piany dodać stopniowo
oliwę i musztardę.Sos mieszać tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę i zioła, sól i pieprz. Wymieszać. Sos podać osobno

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl