Przepisy kulinarne na SAŁATKI

Sałatka z zupek chińskich

 

Składniki:

    3 opakowania zupek chińskich krabowych lub słodko-kwaśne (z vifonu są najlepsze)
    puszka kukurydzy
    3 duże pory
    4 jajka
    2-3 piersi kurczaka
    sól, pieprz
    przyprawa do gyrosa lub kurczaka
    ogórki konserwowe
    majonez
    olej

Wykonanie:

Makaron z zupek łamiemy, ale nie robiąc z niego miazgi przesypujemy go do miski i zalewamy gorącą wodą z dodatkiem tłuszczu dołączonego do każdego opakowania zupki ( dodajemy sam olej bez przypraw je użyjemy później).  Woda  ma tylko co tylko zakrywać makaron w ten sposób zostanie ona wchłonięta przez makaron a on sam stanie się sprężysty. Kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni z dodatkiem przyprawy go gyrosa, lub jak kto woli kurczaka. Kukurydze odcedzamy. Pora dokładnie płuczemy odkrajamy liście i korzeń dzielimy na pół ponownie opłukujemy i kroimy w cieniutkie paseczki. Jajka gotujemy na twardo studzimy następnie kroimy w kostkę. W kostkę również kroimy ogórki konserwowe i odsączamy zbędną wodę. Przyprawa która zastała nam z zupek chińskich mieszamy z 4 łyżkami majonezu i dokładnie mieszamy.  Na koniec  wszystkie składniki przekładamy do jednej miski dodajemy wcześniej przygotowany majonez mieszamy. Doprawiamy solą pieprzem i możemy również dodać jeszcze majonezu jeżeli uznamy że jest go za mało.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl