Przepisy kulinarne na SAŁATKI

Sałatka z wędzoną rybą

 

Składniki:

  • 20 dkg wędzonej ryby
  • 1 ugotowana marchew
  • 1 ugotowany burak czerwony
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 szklanki majonezu
  • zielenina
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Zaczniemy od wędzonej ryby. Co do gatunku istnieje tu pełna dowolność, ale i tak sięgniemy po makrelę. Musimy ową rybę pozbawić skóry i ości i rozdrobnić, a następnie skropić sokiem z cytryny i wymieszać doprawiając grubo mielonym czarnym pieprzem. Po tych zabiegach odstawiamy ją do lodówki by nabrała nieco charakteru.
Uprzednio ugotowane warzywa: buraki z barszczu oraz marchew z bulionu kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z jabłkiem, a czerwoną cebulę siekamy jak najdrobniej. Cebulę łączymy z rybą doprawiając delikatną szczyptą soli.
Szykujemy majonez. Solidną porcję tegoż doprawiamy do smaku pieprzem cytrynowym. Następnie w odpowiednich rozmiarów salaterce układamy warstwami marchew, buraki, jabłko i rybę, każdą warstwę przekładając majonezem. Ostatnią warstwę dekorujemy kleksami majonezu, siekaną pietruszką i plasterkami cytryny. Tak przygotowaną sałatkę schładzamy, najlepiej na dzień przed, i podajemy. Teraz każdy z gości ma wybór: albo zjadać ją warstwami, albo indywidualnie wymieszać na własnym talerzu.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl