Przepisy kulinarne na SAŁATKI

Sałatka owocowa

 

Składniki:

  • puszka brzoskwiń
  • puszka krojonych ananasów
  • 2 banany
  • 2 czerwone pomarańcze
  • 4 kiwi
  • cytryna
  • miód
  • kropelka rumu
  • cynamon
  • garść rodzynków i migdałowych płatków

Wykonanie:

Owoce puszkowane odsączamy z zalewy, którą zachowujemy na później. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Banany obieramy i również kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z kiwi. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, pozbywamy się białych włókien, dzielimy na cząstki i tak samo, jak całą resztę kroimy w kostkę. Owoce łączymy, skrapiamy sokiem z cytryny i zabieramy się za miodowo-owocowy sos.

Cztery łyżki płynnego miodu rozrzedzamy syropem anansowym i brzoskwiniowym. Cała sztuka polega na uzyskaniu w miarę gęstego sosu, więc należy stopniowo dodawać zalewy, aby nie przedobrzyć. Sos doprawiamy świeżo mielonym cynamonem i zalewamy owoce. Mieszamy dokładnie, choć delikatnie, by nie porozgniatać bananów i gotowe. Sałatkę należy schłodzić przed podaniem, a na 5 minut przed premierą udekorować płatkami migdałów oraz rodzynkami.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl