Przepisy kulinarne - RYBY 

Śledź z bazylią

 

Składniki:

    80 dag świeżych śledzi,
    3 łyżki oliwy,
    sok z 1 cytryny,
    sól i pieprz,

SOS:

    2 pomidory (20 dag),
    sok z 1 cytryny,
    3 łyżki oliwy,
    2 łyżki octu winnego,
    kilka listków bazylii,
    sól i pieprz,

Wykonanie:

Śledzie wypatroszyć, umyć i osuszyć. Następnie skropić sokiem z cytryny w środku i na wierzchu, posolić i popieprzyć. Ponacinać w poprzek, aby piekły się równomiernie. Posmarować je oliwą i piec na ruszcie (np. w gorącym piekarniku) z obu stron po 10-15 minut.

Przygotować sos:
Oliwę wymieszać z octem winnym. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ drobno pokroić i wymieszać z sosem. Listki bazylii opłukać, pociąć na paseczki i dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Na upieczone śledzie nakładać sos i natychmiast podawać z pieczywem lub ziemniakami

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl