Przepisy kulinarne - RYBY 

Śledź w occie

 

Składniki:

  • 4–6 szt. filetów śledziowych matiasów
  • szklanka octu jabłkowego
  • 3 szklanki wody
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • łyżeczka cukru
  • 1 cebula

Wykonanie:

Śledzie kupujemy te co zawsze, matiasy, i tak jak zawsze musimy je najpierw wymoczyć. Zalewa pod nasze śledzie powstaje na bazie octu owocowego rozcieńczonego wodą, w proporcjach 1:3. Zalewę należy doprawić pokrojoną w piórka cebulą, garstką angielskiego ziela i kolorowego pieprzu w ziarnach oraz kilkoma listkami laurowymi. Zalewę doprowadzamy do wrzenia i, w razie konieczności, dosładzamy szczyptą cukru.
Śledzie dzielimy na zgrabne kawałki i pakujemy do słoja, który zdecyduje się je pomieścić. Ostudzoną zalewą traktujemy ryby, słój zakręcamy i odstawiamy w jakieś chłodne miejsce na minimum dobę. Najlepiej jednak uzbroić się w cierpliwość i pomarynować je dwa, trzy dni.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl