Przepisy kulinarne - RYBY 

Dorsz po grecku

Dorsz po grecku

 

Składniki:

    6 kostek filetów z dorsza (70 dag),
    8 cebul (60 dag),
    1/2 szklanki oliwy,
    2 pomidory,
    2 cytryny,
    2 łyżki masła,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżeczki soli,
    1 łyżeczka pieprzu.

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Żaroodporne naczynie lub blachę do pieczenia wysmarować masłem. Włożyć umyte,osączone posolone filety. Obłożyć je usmażoną cebulą i czosnkiem. Na każdej porcji położyć plasterki pomidora i cytryny. Skropić potrawę wodą ( ok. 1/2 szklanki) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st.C. Piec 30 min. Podawać polane sosem wytworzonym podczas pieczenia, ze świeżym białym pieczywem.

Najnowsze Przepisy

27 styczeń 2023
27 styczeń 2023

Please publish modules in offcanvas position.