Przepisy kulinarne - RYBY 

Karp w szarym sosie

 

Składniki:

    1 karp(2,5 kg.),
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    20 dag. selera,
    3-4 cebule,
    1/2 łyżeczki imbiru,
    10 ziaren pieprzu,
    gałązki natki pietruszki do przybrania.

Wykonanie:

Karpia oskrobać z łusak, sprawić i umyć. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Z głowy usunąć skrzela i oczy. Rybę  pokroić na dzwonka. Warzywa oskrobać i umyć. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Wlać 2 l. wrzątku, dodać łeb ryby i obrane cebule. Gotować ok.20 min.,a następnie dodać imbir  i pieprz oraz dzwonka ryby i gotować jeszcze 40 min. na bardzo małym ogniu.
Przecedzony wywar z karpia można również podać jako czystą zupę rybną. Gorącą rybę wyjąć z wywaru, osączyć, przełożyć na półmisek. Polać szarym sosem (przepisy - sosy). Przybrać migdałami i natką pietruszki.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl