Przepisy kulinarne - RYBY 

Ryba po gdańsku

 

Składniki:

    60 dag ryby (karpia lub sandacza)
    8 dag słoniny lub wędzonego boczku,
    3 dag masła,
    60 dag ziemniaków,
    cebula,
    strąk marynowanej papryki,
    pomidor,
    pół szklanki śmietany,
    łyżka mąki,
    sól i pieprz,

Wykonanie:

Rybę umyć, odfiletować, ponacinać i naszpikować plasterkami słoniny lub boczku. Rondel lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć plastrami ugotowanych ziemniaków, ułożyć rybę, obrany ze skórki i pokrojony w ósemki pomidor oraz paseczki papryki, przyprawić solą i pieprzem, polać lekko roztopionym masłem i wstawić do gorącego piekarnika na 40 minut. W połowie pieczenia potrawę zalać kwaśną śmietaną rozmieszaną z mąką. Podawać z pikantną surówką.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl