Przepisy kulinarne - RYBY 

Ryba po grecku

 

Składniki:

    2 marchewki
    1 duża pietruszka
    pół średniego selera
    1 por
    3 cebule
    2-3 ząbki czosnku
    kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
    1-2 listki laurowe
    2 łyżki słodkiej mielonej papryki
    tymianek, szałwia
    1 słoik przecieru pomidorowego
    1 kg, filetów z dorsza (lub innej białej ryby)
    sok z dużej cytryny
    sól
    mąka
    olej

Wykonanie:

Warzywa obrać opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Por oczyścić obciąć końce przepołowić wzdłuż ponownie dokładnie opłukać poszatkować na cieniutkie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać posiekać lub przecisnąć przez prasę. W rondelku lub a głębokiej patelni rozgrzać 2-3  łyżki oleju. Włożyć warzywa i smażyć razem ciągle mieszając przez 5-6 min., aż będą szkliste. Podlać szklanką wody dodać listek laurowy, ziele angielski, pieprz. Doprawić mieloną papryką, tymiankiem i solą dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 10 min uważając żeby się nie rozgotowały. Pod koniec duszenia wymieszać warzywa z koncentratem pomidorowym rozrobionym w kilku łyżkach wody. Warzywa trzymać w cieple. Filety opłukać osuszyć skropić sokiem z cytryny odstawić do lodówki na 30 min. Następnie filety osuszyć ręcznikiem papierowym oprószyć z obu stron solą pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć  na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rondla na dno dać część warzyw (1/3) potem rybę i na wierzch przełożyć resztę warzyw mocno razem podgrzać. Podawać na gorąco lub na zimno ż chlebem.

 

Drugi sposób

Składniki:

  • 800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, miruny, mintaja), mrożonych lub świeżych
  • 1/2 kg marchewki
  • 150 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 1 duża cebula
  • 1 mały por (biała część)
  • 3 szklaki wrzącej wody
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, 3 ziela angielskie, 1 listek laurowy, po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano
  • 1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego
  • olej roślinny do smażenia, np. ryżowy, słonecznikowy
  • natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie: 

  1. Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć.
  2. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15 - 20 minut pod uchyloną pokrywą. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy.
  3. W czasie gdy warzywa się gotują można usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju.
  4. Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy.
  5. Cebulę i pora pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni na oleju, dodać ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz koncentrat, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku.
  6. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce.
    Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku. Dodatkowo zagęszczą się soki z jarzyn. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

 

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl