Przepisy kulinarne - RYBY 

Ryba w kapuście po brazylijsku

 

SKŁADNIKI:

    mała kapusta, 1 kg (około 1 kg.)
    1 kg filetów rybnych,
    0,5 l bulionu warzywnego z kostki
    4 łyżki masła,
    50 dag pomidorów,
    łyżka mąki ziemniaczanej,
    200 ml mleka,
    4 łyżki utartego żółtego sera,
    4 jajka ugotowane na twardo,
    sól, pieprz.

WYKONANIE:

Rybę opłukać osuszyć skropi sokiem z cytryny oprószyć solą, pieprzem z obu stron odstawić do lodówki na 30 min. Kapustę  cienko poszatkować zalać  bulionem warzywnym i gotować aż zmięknie. Pomidory sparzyć obrać ze skórki pokroić w kostkę zasmażyć na 2 łyżkach masła. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody (żeby nie było grudek), dodać do pomidorów; gotować 10 minut. Dodać mleko i doprawić solą, pieprzem. Żaroodporny półmisek wysmarować grubo masłem, Na dnie ułożyć warstwę surowej ryby na przemian z ugotowaną kapustą. Zalać sosem pomidorowym, posypać startym serem i piec w piekarniku około 40 min w temp. 180'C. Po upieczeniu posypać utartymi jajkami.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl