Przepisy kulinarne - Mięso, drób

Duszony indyk

 

Składniki:

-  7 posiekanych ząbków czosnku
-  1/2 łyżeczki pieprzu
-  5 łyżeczek oregano lub tymianku
-  10 łyżeczek soli
-  1 łyżka octu z 2 łyżkami wody
-  1 mały indyk (3-4 kg) pokrajany na porcje
-  12 suszonych śliwek bez pestek lub świeżych twardych
-  10 małych cebulek obranych lub 3 cebule
-  pokrajane na 4 części
-  4 listki laurowe
-  12 zielonych oliwek (dowolne)
-  2 łyżki koperku lub kaparów ewentualnie posiekanego ogórka konserwowego
-  woda
-  1/2 szklanki wytrawnego białego wina lub
-  soku pitnego z jabłek
-  1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Utrzeć czosnek, pieprz, oregano lub tymianek i sól, dodać ocet z wodą.  Natrzeć przyprawami kawałki indyka, włożyć do głębokiego garnka, dodać suszone śliwki, cebulki, listki laurowe, oliwki, kapary lub ogórek i 1 łyżkę wody. Wymieszać, odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 8 godz. Wlać wodę tak, aby mięso było do połowy przykryte, zagotować, zmniejszyć płomień, dusić pod przykryciem przez 2 godz.  Wlać wino lub stok, dodać cukier, dusić przez godzinę.  Podawać z ziemniakami z wody i sałatką.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl