Przepisy kulinarne - Mięso, drób

Nadziewana kura - gotowana

 

Składniki:

    1 kura (około 2 kg)
    15 dag kiełbasy
    5 czerstwych kajzerek (około 20 dag)
    2 jaja
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki natki pietruszki
    25 dag kapusty włoskiej
    2 marchwie
    2 kalarepki
    4 kartofle
    kawałek selera
    1 goździk
    6 dag masła
    2 łyżki tartej bułki
    mleko do namoczenia czerstwej bułki
    sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Przepuścić przez maszynkę podróbki z kury, kiełbasę i namoczoną, a potem odciśniętą bułkę. Posiekać drobno natkę i czosnek, wymieszać ze zmieloną masą, dodając sól i pieprz oraz jaja. Nadziać tym farszem sprawioną kurę, a otwór zaszyć lub dokładnie spiąć szpilkami. Włożyć kurę, goździk i oczyszczone warzywa do szybkowaru, zalać wodą tak, by wszystko było nią pokryte (uwaga płynu nie może być więcej niż dwie trzecie objętości, więc szybkowar musi być duży), posolić. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 50 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać kurę , otoczoną warzywami polanymi tartą bułką zrumienioną z masłem (bułkę zrumienia się na suchej patelni i dodaje surowe masło).

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl