Przepisy kulinarne - Mięso, drób

Opiekane bitki z drobiu

 

Składniki:

    50 dag  piersi z drobiu
    1 łyżka oliwy lub oleju
    sól
    4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki

Wykonanie:

Mięso z pierći umyć, osuszyć, pokrajać na równe porcje. Zbić tłuczkiem do mięsa zwilżonym wodą, uformować owalne porcje. Na patelnię z bardzo grubym dnem lub lepiej na patelnię przystosowaną do smażenia bez tłuszczu wlać łyżkę oliwy lub oleju, rozgrzać. Wkładać porcje mięsa, smażyć rumieniąc po obu stronach. Obrumienione bitki posolié, skropić kilkoma łyżkami wrzącej wody, przykryć. Pozostawić na małym ogniu na kilkanaście minut, tak aby były miękkie;. uważać, żeby się nie przypaliły. Przed podaniem wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać posiekaną nacią pietruszki. Podawaę z dodatkiem ziemniaków purée (1-11/2 łyżki na porcję) ze szpinakiem, groszkiem z marchewką lub z zieloną sałatą. Bitki można także podawać na zimno z dodatkiem zimnych sosów i sałatek warzywnych.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl