Przepisy kulinarne - Mięso, drób

Kieszonki schabowe z pieczarkami w sosie

 

Składniki:

    1 kg schabu
    60 dag pieczarek
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka masła
    1 opakowanie sosu pieczarkowego np. Winiary
    sól, pieprz,
    olej

Wykonanie:

Jedną cebulę, jeden ząbek czosnku oraz 30 dag pieczarek drobno pokroić. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać pieczarki, a po ok. 2 min. masło. Smażyć na dużym ogniu, często mieszając, do momentu wyparowania wody, dodać soli i pieprzu. Farsz powinien być pikantny. Schab opłukać, wysuszyć i pokroić w grube plastry. Każdy z nich delikatnie naciąć z jednej strony tworząc głęboką kieszonkę. Można, ale nie trzeba delikatnie rozbić. Natrzeć solą i pieprzem, napełnić farszem, spiąć wykałaczką lub zlepić końce mąką, smażyć chwilę z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Mięso wyjąć, pozostałą cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić, wrzucić pozostałe pieczarki pokrojone w grube plastry, chwilę podusić, włożyć z powrotem mięso. Dusić ok. 40 min, jeżeli płyn wyparuje, podlewać odrobiną gorącej wody. Pod koniec można dodać, ale niekoniecznie, sos pieczarkowy lub zagęścić odrobiną mąki i pogotować jeszcze ok. 5 min.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl