Przepisy kulinarne - Mięso, drób

Roladki z indyka z żurawiną  

 

Składniki:

  • pierś z indyka 1,2-1,5 kg
  • 20 dkg sera pleśniowego typu camembert
  • 15 dkg suszonej żurawiny
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła

Wykonanie:

Piersi indycze przekrawamy wzdłuż, otwieramy i lekko rozbijamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz słodką, czerwoną papryką. Indyka zamykamy w lodówce na pół godziny, by się zamarynował i szykujemy resztę składników.
Ser pleśniowy najlepiej kupić o smaku naturalnym, chociaż, jeśli poniesie nas fantazja, możemy sięgnąć po ten z dodatkami. Żurawinę sparzamy, odsączamy i możemy powrócić do mięsa. Na każdej piersi układamy pokrojony w drobną kostkę camembert i żurawinę. Piersi zwijamy w roladki, spinamy wykałaczką, oprószamy solą, kolorowym pieprzem i czerwoną słodką papryką, a następnie układamy w natłuszczonej brytfannie. Wypiekamy w temperaturze 180 stopni przez godzinę i serwujemy na ciepło.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl