Przepisy kulinarne - MAKARONY, KLUCHY

Kluski śląskie

 

Składniki:

    1 kg ziemniaków
    2 żółtka
    sól
    1 łyżka mąki pszennej
    10 dag mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę, a gdy lekko przestygną, dodaj żółtka i obie mąki. Masę posól do smaku, zagnieć i ulep kluseczki nieco większe od orzecha włoskiego. Każdą spłaszcz, pośrodku zrób palcem dołek. Kluski wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Wyjmuj łyżką cedzakową, osączaj z wody i podawaj do pieczeni, rolad, sosu mięsnego lub polane skwarkami z boczku

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl