Porterówka
Składniki:
- 0.5 szklanki cukru
- 0.5 litra spirytusu
- 0.5litra wody
- 0.5 litra piwa Porter najlepiej Żywiec
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Cukier z wodą, z piwem i cukrem waniliowym podgrzać ale nie gotować,odstawić do ostygnięcia,dodać spirytus i wstawić do lodówki na 1 dobę. Kobiety się tą wódeczką zachwycają. Można coś zmienić-jeśli ktoś chce,bo jest dosyć słodkie,ale ja taki przepis dostałem i tak robię i wszystkim smakuje.pozdrawiam i życzę smacznego.
Przepis drugi:
- 2x 0,5 piwo Porter - najlepiej Żywiec
- 0,7 litra wody
- szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki miodu
- laska wanili
- 1L spirytusu 96%
Sposób przyżądzenia:
2 piwa wlać do dużego gara i podgrzewać na delikatnym ogniu (nie dopuścić do zagotowania) dodać 700 ml wody, wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać miodu i wanilię. Mieszać na wolnym ogniu aby wszystko dobrze się rozpuściło i wymieszało. Tak przygotowane piwo ostudzić i wymieszać z 1L spirytusu. Rozlać do butelek. Najlepiej smakuje po tygodniu.