Kukułczanka - nalewka i wódka z kukułek
Składniki:
- 40-50 dag cukierków kukułek,
- spirytus,
- woda przegotowana,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie),
Naczynie:
Szklana butelka o pojemności o,7l lub litrowa (z zakrętką lub korkiem, mająca szeroką szyjkę, by można było wrzucić cały okrągły cukierek).
Wykonanie:
Kukułki wrzucić do butelki i uzupełnić spirytusem do połowy wysokości. Następnie wlać tyle wody, aby zapełnić całą butelkę i dodać wanilię. Szczelnie zatkać butelkę i mocno wstrząsnąć. Czynność powtarzać co jakiś czas. Kukułki z upływem czasu rozpuszczą się w alkoholowym roztworze, pozostawiając po sobie tylko drobinki kryształków cukru na spodzie butelki. Wódka z kukułek jest gotowa, gdy wszystkie cukierki się rozpuszczą. Trwa to ok. 2 miesięcy. Wtedy smakuje najlepiej.
Drugi przepis
Składniki:
- Kukułki
- Woda
- Spirytus
Wykonanie:
Obojętnie jaką ilość kukułek zalać wodą do ich równomiernego przykrycia.Następnie podgrzewamy je na kuchence(na małym ogniu) ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Potem odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wlewamy spirytus w proporcji 1:1. Odstawiamy na conajmniej 1 dzień. I kukułczanka gotowa. Przed rozlewaniem koniecznie dobrze wstrząsnąć !
Przepis trzeci - Wódka z kukułek
Składniki:
- 1/2 kg cukierki kukułki
- 1 litr. wódki czystej
Wykonanie:
Do słoja wsypać cukierki i zalać wódką. Kilka razy dziennie potrząsać słojem, żeby cukierki się rozpuściły. Potem przefiltrować i zlać do butelek.