Rosół Wołowy
Rosół można zrobić na kilka sposobów - jest to zależne od mięsa jakie wybierzemy. Ten przepis na najłatwiejszą zupę dotyczy - wołowiny.
Składniki:
- 1/2 kg wołowiny z kością
- opcjonalnie można dodać 250 dkg antrykotu lub szponderka
- 2-3 marchewki
- 1-2 pietruszki
- główka selera
- 1 por
- pieprz, wegeta, 2 rosołki
- natka pietruszki - pół małego pęczka
- pół cebuli
Przygotowanie:
Mięso zagotować w osobnym garczku do momentu gdy zacznie wrzeć woda i zbiorą się burzyny (nieczystości z mięsa). Następnie w drugim garczku o pojemności mniej więcej 5 litrów - wstawic 1/3 garczka wody. Obgotowane mięso opłukać pod zimną wodą i wsadzić do naszego większego garczka gdzie będziemy kontynuować gotowanie rosołku. Teraz do wody i do mięsa dodajemy około 15 ziarenek pieprzu, dwie stołowe łyszki wegety, dwa rosołki wołowe. Marchew , pietruszkę, seler obieramy i wrzucamy do naszego rosołu następnie umyty wcześniej por i natkę pietruszki. Na końcu obieramy połówkę małej cebuli i opalamy ją na palniku - tak aby troszkę zaczeła puszczać soki, i opaliła się ładnie. Cebula nie jest tu do smaku, ale do klarowności rosołu - dodajemy ją do rosołu. Na wolnym małym ogniu gotować powoli około 3 - 3,5 godziny.
Gdy już rosół będzie gotowy należy podawać z makaronem - najlepiej smakuje