Zupa fasolowa - wersja II
Składniki:
20 dag pęczaku,
marchewka,
15 dag drobnej fasoli,
2 cebule,
4 pomidory świeże lub z puszki,
10 dag świerzych lub mrożonych brokułów,
2 ząbki czosnku,
6 listków szałwi,
pół kieliszka białego wytrawnego wina (niekoniecznie),
2 łyżki oliwy lub oleju,
szczypta ostrej papryki,
sól i pieprz,
Wykonanie:
Fasolę namoczyć na noc, następnie gotować godzinę pod przykryciem na małym ogniu. Pęczak wypłukać, odcedzić, jedną cebulę i marchewkę obrać. warzywa i kaszę dodać do gotującej się fasoli, gotować około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na kawałki. Pozostałą cebulę i czosnek obrać ze skórki, wraz szałwią drobno posiekać
i podmażyć na rozgrzanej oliwie. Zalać winem i chwilę poddusić. Dodać pomidory (bez sosu jeżeli są to pomidory z puszki),
doprawić papryką i gotować aż do momentu, gdy sos zgęstnieje. Połączyć z wywarem z fasoli z warzywami, dodać umyte i podzielone na różyczki brokuły. Gotować około 15 minut. Gotową zupę odstawić na kilka minut i doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym pieprzem.