Zupa grzybowa
Składniki:
30 dag mięsa z kością,
25 dag włoszczyzny,
2 - dag suszonych grzybów,
1 3/4 l wody,
sól,
pieprz,
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki.
Wykonanie:
Grzyby umyć, zalać zimną wodą, namoczyć na 1 - 2 godz, gotować z pokrojoną cebulą pod przykryciem. Kości i mięso opłukać, zalać wodą, osolić, powoli gotować. Gdy mięso jest na pół miękkie, włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę i gotować do miękkości. Przecedzić wywar i połączyć z odcedzonym wywarem z grzybów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać
siekaną zieloną pietruszkę. Podawać z pasztecikami, paluszkami kruchymi, ciastem lanym, kluseczkami francuskimi z grzybami, z uszkami z grzybów.