Zupa szparagowa
Składniki:
50dag białych szparagów,
3/4 l rosołu (może być z kostki),
2 łyżeczki cukru,
250g pomidorów,
pęczek bazylii lub natki,
łyżeczka soku z cytryny,
50g masła,
30g mąki,
100 ml śmietany kremówki,
sól i pieprz,
gałka muszkatołowa,
Wykonanie:
Szparagi umyć, obrać. Obierzyny gotować 10 minut w rosole z łyżeczką cukru. Rosół przecedzić. Szparagi przekroić na skośne kawałki, obgotować w rosole. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wyjąć pestki. Pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną bazylią lub natką, sokiem z cytryny i resztą cukru. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, połączyć z zupą, gotować pod przykryciem 5 minut. Śmietanę wlać do zupy pilnując, by się nie zważyła. Zupę doprawić solą,pieprzem,startą gałką muszkatołową. Przed podaniem dodać pomidory wymieszane z zieleniną.