Zupa szpinakowa
Składniki:
2 paczki szpinaku mrożonego (50 dag),
4 kostki rosołowe lub warzywne,
2 łyżeczki vegety,
6 ziemniaków (80 dag),
4 jajka,
2 ząbki czosnku,
sok z 1 cytryny,
1 szklanka gęstej śmietany,
2 łyżki mąki,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną koskę. Zagotować w garnku 2 l wody, dodać kostki rosołowe, vegetę i ziemniaki. Po 10 min gotowania włożyć szpinak i gotować jeszcze 7 - 10 min, aż ziemniaki będą miękkie. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć, wrzucić do zupy na 5 min przed końcem gotowania. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy, zagotować i odstawić. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem (zupa powinna mieć kwaskowy smak). Jajka ugotować na twardo, ostudzić,
obrać, pokroić na ćwiartki lub posiekać i dodać do zupy.