Zupa z jabłek i czarnego bzu
Składniki:
5 kwaskowych jabłek (50 dag),
25 dag dojrzałych owoców dzikiego bzu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
cukier,
1/3 szklanki śmietany.
Wykonanie:
Jabłka umyć, pokroić na kawałki (nie usuwać gniazd nasiennych) i ugotować w 1 l wody. Następnie przetrzeć przez sito. W pełni dojrzałe owoce bzu obrać z szypułek, wypłukać, zalać szklanką wody, rozgotować, przetrzeć przez sito i dodać do jabłek. Jeśli przecier jest zbyt gęsty, dolać wody i zagotować. Zupę podprawić mąką ziemniaczaną wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej
wody i posłodzić. Jeśli zupa będzie podawana na zimno, śmietanę wlać do zupy na talerzach, a jeśli na gorąco - do
gorącej zupy w garnku. Zupę podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub herbatnikami.