Przepisy kulinarne - SOSY

Sos włoski do ryb

Sos włoski do ryb

 

Składniki:

    15 dag pomidorów,
    pęczek włoszczyzny,
    3 łyżki oleju lub oliwy,
    cebula ( 50 g. ),
    ząbek czosnku,
    listek laurowy,
    po gałązce tymianku, oregano i rozmarynu,
    sól,
    pieprz,
    cukier,
    20 g. świerzego imbiru,

POZA  TYM :

    4 porcje filetów z mintaja,
    jajko,
    4 łyżki mąki,
    sól,
    pieprz,
    40 g. tłuszczu do smażenia.


Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i włoszczynę obrać, umyć i również pokroić w kostkę.
Filety umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące. Zanurzyć  w lekko ubitym jajku. Smażyć w gorącym
tłuszczu na złoty kolor ( każdą stronę 2-3 minuty).Odstawić w ciepłe miejsce. Na rozgrzanym oleju zeszklić  cebulę, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, włoszczyznę, a na końcu pomidory i przyprawy. Dusić 20 minut na małym ogniu. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce przykrytej folią  aluminiową ( lub pergaminem ), papier zdjąć i utarty imbir delikatnie zeskrobać nożem. Dodać do sosu. Sos  przyprawić pieprzem, solą i szczyptą cukru.Polać nim rybę.

NASZA  RADA :
Sos włoski można  podawać także z  filetami z  kurczaka.

Najnowsze Przepisy

27 styczeń 2023
27 styczeń 2023

Please publish modules in offcanvas position.