Sałatka z zupek chińskich
Składniki:
3 opakowania zupek chińskich krabowych lub słodko-kwaśne (z vifonu są najlepsze)
puszka kukurydzy
3 duże pory
4 jajka
2-3 piersi kurczaka
sól, pieprz
przyprawa do gyrosa lub kurczaka
ogórki konserwowe
majonez
olej
Wykonanie:
Makaron z zupek łamiemy, ale nie robiąc z niego miazgi przesypujemy go do miski i zalewamy gorącą wodą z dodatkiem tłuszczu dołączonego do każdego opakowania zupki ( dodajemy sam olej bez przypraw je użyjemy później). Woda ma tylko co tylko zakrywać makaron w ten sposób zostanie ona wchłonięta przez makaron a on sam stanie się sprężysty. Kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni z dodatkiem przyprawy go gyrosa, lub jak kto woli kurczaka. Kukurydze odcedzamy. Pora dokładnie płuczemy odkrajamy liście i korzeń dzielimy na pół ponownie opłukujemy i kroimy w cieniutkie paseczki. Jajka gotujemy na twardo studzimy następnie kroimy w kostkę. W kostkę również kroimy ogórki konserwowe i odsączamy zbędną wodę. Przyprawa która zastała nam z zupek chińskich mieszamy z 4 łyżkami majonezu i dokładnie mieszamy. Na koniec wszystkie składniki przekładamy do jednej miski dodajemy wcześniej przygotowany majonez mieszamy. Doprawiamy solą pieprzem i możemy również dodać jeszcze majonezu jeżeli uznamy że jest go za mało.