Ryba w kapuście po brazylijsku
SKŁADNIKI:
mała kapusta, 1 kg (około 1 kg.)
1 kg filetów rybnych,
0,5 l bulionu warzywnego z kostki
4 łyżki masła,
50 dag pomidorów,
łyżka mąki ziemniaczanej,
200 ml mleka,
4 łyżki utartego żółtego sera,
4 jajka ugotowane na twardo,
sól, pieprz.
WYKONANIE:
Rybę opłukać osuszyć skropi sokiem z cytryny oprószyć solą, pieprzem z obu stron odstawić do lodówki na 30 min. Kapustę cienko poszatkować zalać bulionem warzywnym i gotować aż zmięknie. Pomidory sparzyć obrać ze skórki pokroić w kostkę zasmażyć na 2 łyżkach masła. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody (żeby nie było grudek), dodać do pomidorów; gotować 10 minut. Dodać mleko i doprawić solą, pieprzem. Żaroodporny półmisek wysmarować grubo masłem, Na dnie ułożyć warstwę surowej ryby na przemian z ugotowaną kapustą. Zalać sosem pomidorowym, posypać startym serem i piec w piekarniku około 40 min w temp. 180'C. Po upieczeniu posypać utartymi jajkami.