Śledź w śmietanie
Składniki:
- 4–6 szt. filetów śledziowych matiasów
- śmietana 30%
- 2 cebule
- 4 duże jabłka (jabłek zawsze 2 razy więcej niż cebul)
- 2 cytryny
- cukier
- woda
Wykonanie:
Filety śledziowe typu matias należy namoczyć w zimnej wodzie. Dwie, trzy godziny powinny wystarczyć by wyciągnąć z nich nadmiar soli. Gdy śledzie się porządnie wymoczą, zabieramy się za dodatki owocowo-warzywne. Cebulę oraz jabłka kroimy w kostkę, ewentualnie skrapiamy sokiem z cytryny, żeby owoce nie zbrązowiały i mieszamy w misce sałatkowej. Następnie dodajemy porządny kubeczek śmietany. Cukrem i sokiem z cytryny regulujemy balans między słodyczą a wytrawnością.
Śledzie należy odsączyć i osuszyć. Następnie kroimy je w łatwo przyswajalną, sałatkową kostkę. Ryba wędruje do śmietany i mieszamy. Teraz wystarczy jedynie zamknąć nasze śledzie w śmietanie w lodówce na kilka godzin, by wszystko się dokładnie przegryzło, a następnie serwować na zaostrzenie apetytu.