Śledź w occie
Składniki:
- 4–6 szt. filetów śledziowych matiasów
- szklanka octu jabłkowego
- 3 szklanki wody
- kilka ziaren pieprzu kolorowego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- łyżeczka cukru
- 1 cebula
Wykonanie:
Śledzie kupujemy te co zawsze, matiasy, i tak jak zawsze musimy je najpierw wymoczyć. Zalewa pod nasze śledzie powstaje na bazie octu owocowego rozcieńczonego wodą, w proporcjach 1:3. Zalewę należy doprawić pokrojoną w piórka cebulą, garstką angielskiego ziela i kolorowego pieprzu w ziarnach oraz kilkoma listkami laurowymi. Zalewę doprowadzamy do wrzenia i, w razie konieczności, dosładzamy szczyptą cukru.
Śledzie dzielimy na zgrabne kawałki i pakujemy do słoja, który zdecyduje się je pomieścić. Ostudzoną zalewą traktujemy ryby, słój zakręcamy i odstawiamy w jakieś chłodne miejsce na minimum dobę. Najlepiej jednak uzbroić się w cierpliwość i pomarynować je dwa, trzy dni.