Bogracz 
Składniki:
- wołowina, 1 kg
- sól
- przyprawa jarzynka
- papryka ostra
- papryka marynowana, 0,5 słoika
- papryka słodka, 1 opakowanie
- pieprz ziarnisty, 5 ziaren
- pieprz czarny mielony
- cebula (duża), 2 sztuki
- marchewka, 2 sztuki
- liście laurowe, 2 sztuki
- kminek, 4 łyżeczki
- koncentrat pomidorowy, 1 mała puszka
- ziemniaki, 4 sztuki
- ziele angielskie, 5 ziaren
Wykonanie:
Wołowinę kroimy w paski i dzielimy na dwie części; pierwszą gotujemy z 1 cebulą (pokrojoną w kostkę), marchewkami (pokrojonymi w paseczki) i przyprawami, drugą część dusimy z cebulą i Jarzynką (do smaku), gdy zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy. Gdy mięso jest miękkie, dodajemy ziemniaki (pokrojone w cienkie frytki), pod koniec gotowania paprykę (pokrojoną w paski). Na koniec łączymy wołowinę duszoną z gotowaną. Całość doprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Bogracz możemy zagęścić zasmażką.