Biszkoptowe szaleństwo
Biszkopt orzechowy - krem - biszkopt kokosowy - krem - biszkopt orzechowy. Ciasto polać polewą czekoladową.
BISZKOPT ORZECHOWY
Składniki:
5 jajka,
15 dag mielonych orzechów włoskich,
8 dag cukru kryształu,
5 dag mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Sposób przygotowania jest prosty, jak w przypadku tradycyjnego biszkoptu. Białka z szczypta soli ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier, aż znikną grudki cukru a piana będzie sztywna , potem już delikatniej mieszając (ja daję na 1 biegu w mikserze) dodawać kolejno żółtka, zmielone orzechy i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. około 180'C około 30 minut. Blaszkę należy posmarować tłuszczem i posypałam bułka tartą lub kaszką, ale zdecydowanie lepiej jest dać na spód papier do pieczenia, bo biszkopt może przywrzeć do formy i będziemy mieli problem z jego wyjęciem.
Upiec dwa cienkie spody orzechowe, lub jeden duży i przekroić na pół.
BISZKOPT KOKOSOWY:
Składniki:
6 białek,
1/2 szklanki cukru kryształu,
15 dag kokosu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
1. Białka ubić z cukrem na sztywno i lekko wymieszać z kokosem.
2. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem.
3. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 30-40 min.
KREM DO PRZEŁORZENIA CIASTA
Składniki:
1 puszka brzoskwiń,
1 kostka margaryny,
6 żółtek,
1/2 budyniu śmietankowego,
1 łyżka mąki pszennej.
Wykonanie:
Odlać sok z owoców jeżeli nie będzie pełnej szklanki brakującą ilość uzupełniamy wodą. Na bazie soku przygotowujemy budyń z łyżką mąki. Czyli do 1/3 szklanki soku wsypujemy budyń i mąkę, resztę gotujemy doprowadzając do wrzenia, następnie dodajemy resztę soku z budyniem i mąką. Cały czas mieszamy, gdyż masa zacznie bardzo szybko się ścinać i powstaną grudki. Przygotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia Margarynę (najlepiej wcześniej wyjąć ją z lodówki by rozmiękła) ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na jednolitą masę. Następnie stopniowo dodajemy budyń, ciągle mieszamy by powstał gładki krem. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę i łączymy z masą.
Uwaga: Do kremu możemy użyć jakichkolwiek owoców z puszki, nie koniecznie brzoskwiń mogą być gruszki, ananasy itp. Wybór pozostaje w kwestii kucharza.
Przełożenie placka:
Biszkopt orzechowy - krem - biszkopt kokosowy - krem - biszkopt orzechowy. Ciasto polać polewą czekoladową.