CIASTA ,  CIASTECZKA ,  DESERY

Bułeczki drożdżowe z serem

Bułeczki drożdżowe z serem

 

Składniki ciasta:

    45 dag mąki,
    10 dag cukru,
    10 dag smalcu,
    2 jaja,
    1/4 l mleka,
    2 1/2 dag drożdży,
    1 paczka cukru waniliowego,
    sól.

Składniki nadzienia :

    30 dag białego sera,
    1 jajo,
    10 dag cukru.

Wykonanie:

Przygotować rozczyn drożdżowy i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn( rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłego mleka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia), jaja utarte z cukrem i szczyptę soli dodać do mąki i zarobić ciasto mlekiem. Gdy składniki połączą się, dodawać ciepły tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się pulchne, gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na placek o kształcie prostokąta, smarować nadzieniem (utarty twaróg wymieszany z cukrem i jajem), zawinąć brzegi i pokrajać placek nożem na prostokątne bułeczki. Posmarować je po wierzchu jajem i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec na złoty kolor.

Najnowsze Przepisy

27 styczeń 2023
27 styczeń 2023

Please publish modules in offcanvas position.