Bezy
Składniki do masy :
8 białek,
40 dag cukru kryształu.
Składniki kremu :
8 żółtek,
10 dag cukru,
10 dag masła,
1 paczka cukru waniliowego.
Wykonanie:
Bezy
Ubić białka na sztywną pianę (nie używać do tego aluminiowych naczyń), wsypać cukier i nadal ubijać, aż masa będzie gładka. Zrobić z papieru pergaminowego kornet lub użyć szprycy do dekoracji, włożyć do niego ubitą masę. Uciętym rogiem kornetu lub szprycą wyciskać okrągłe ciasteczka w kształcie kapelusza grzyba na tortownicę lub blachę wyłożoną pergaminem i wysypanym cukrem pudrem. Suszyć w niezbyt gorącym piecu 2 do 3 godzin. Po wysuszeniu zdjąć z pergaminu i łączyć po 2 sztuki, przekładając kremem.
Krem
Żółtka z cukrem włożyć do rondelka, który wstawiamy do drugiego rondelka z gotującą się wodą nieustannie mieszamy, do póki masa się zaparzy. Następnie rondelek z zaparzoną masą jajeczną wyjmujemy, stawiamy na podstawkę i mieszamy aż do wystudzenia się masy. Masło utrzeć do białości, dodać cukier waniliowy, a na koniec połączyć z masą jajeczną wciąż mieszając. Tak przygotowany krem przekładamy pomiędzy dwa ciastka bezowe na zasadzie ciastek markizy. Bezy można ozdobić roztopioną czekoladą.