CIASTA ,  CIASTECZKA ,  DESERY

Bezy

Bezy

 

Składniki do masy :

    8 białek,
    40 dag cukru kryształu.

Składniki kremu :

    8 żółtek,
    10 dag cukru,
    10 dag masła,
    1 paczka cukru waniliowego.

Wykonanie:

Bezy

Ubić białka na sztywną pianę (nie używać do tego aluminiowych naczyń), wsypać cukier i nadal ubijać, aż masa będzie gładka. Zrobić z papieru pergaminowego kornet lub użyć szprycy do dekoracji, włożyć do niego ubitą masę. Uciętym rogiem kornetu lub szprycą  wyciskać okrągłe ciasteczka w kształcie kapelusza grzyba na tortownicę lub blachę wyłożoną pergaminem i wysypanym cukrem pudrem. Suszyć w niezbyt gorącym piecu 2 do 3 godzin. Po wysuszeniu zdjąć z pergaminu i łączyć po 2 sztuki, przekładając kremem.


    Krem

Żółtka z cukrem włożyć do rondelka, który wstawiamy do drugiego rondelka z gotującą się wodą nieustannie mieszamy, do póki masa się zaparzy. Następnie rondelek  z zaparzoną masą jajeczną wyjmujemy, stawiamy na podstawkę i mieszamy aż do wystudzenia się masy. Masło utrzeć do białości, dodać cukier waniliowy, a na koniec połączyć z masą  jajeczną wciąż mieszając. Tak przygotowany krem przekładamy pomiędzy dwa ciastka bezowe na zasadzie ciastek markizy. Bezy można ozdobić roztopioną czekoladą.

Najnowsze Przepisy

27 styczeń 2023
27 styczeń 2023

Please publish modules in offcanvas position.